Batatowa kanapka BBQ – North Carolina Sweet Potatoes

Batatowa kanapka BBQ

Składniki na 6 sztuk:

2 jabłka (np. Gala)
1/8 łyżeczki mielonego imbiru
¼ łyżeczki włoskich przypraw
½ łyżeczki sproszkowanego czosnku
1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
2 średniej wielkości bataty, ugotowane i ugniecione (600 g)
450 g mięsa mielonego z indyka
2 łyżki oliwy z oliwek
6 bułek pełnoziarnistych
6 plasterków sera Cheddar
szczypta soli morskiej
60 ml sosu barbecue
szałwia/rozmaryn

Przygotowanie:

 

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 °C.
  2. 1 jabłko przekroić na pół i zetrzeć na tarce do średniej wielkości miski.
  3. Dodać przyprawy, puree z batatów i mięso mielone.
  4. Z mieszanki uformować 5-6 średniej wielkości kotletów mielonych.
  5. Na dużej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu.
  6. Włożyć burgery na patelnię i przesmażyć ok. 4-5 minut z każdej strony.
  7. Podczas smażenia burgerów podpiec bułki przez ok. 3-5 minut w piekarniku (opcjonalnie).
  8. Pozostałe jabłko pokroić w plasterki i położyć na burgerze (opcjonalnie).
  9. Polać sosem BBQ i przykryć plasterkami sera.

 

 

Czas przygotowania: ok. 15 minut

Kalorie:
431 kcal/ 1803 kJ
Białko:
28 g
Tłuszcze:
15 g
Węglowodany:
49 g