Uprawa i zbiory

Uprawa

Od połowy maja do końca czerwca plantatorzy batatów w Karolinie Północnej sadzą w długich rzędach tysiące młodych roślinek. Rośliny wzrastają i kwitną podczas ciepłych, letnich miesięcy. Na powierzchni pojawiają się rozległe latorośle, natomiast pod powierzchnią rozwijają się pomarańczowe, podłużne bulwy korzeniowe.

Zbiory wykonuje się ręcznie.

Ich początek przypada na pierwszą połowę września. Przed rozpoczęciem wykopków kosi się część nadziemną batatów. Skórka słodkich ziemniaków jest cienka, dlatego też, by uniknąć jej uszkodzenia, bataty są zbierane ręcznie, a następnie pakowane do koszy, skąd wędrują do drewnianych kontenerów.

12-miesięczny sezon

Jedynie jedna piąta zbiorów trafia na rynek. Reszta jest magazynowana w obszernych, drewnianych kontenerach, umieszczonych w klimatyzowanych halach. W ten sposób bataty nie tracą optymalnej jakości i leżakując mogą zachować właściwy smak i konsystencję do 12 miesięcy. Dlatego słodkie ziemniaki dostępne są na rynku przez cały rok.

Süßkartoffel Schweden/Dänemark

Porady dotyczące batatów

Jak rozpoznam dobre bataty?

Bulwy ziemniaków powinny być twarde i o ciemnopomarańczowym zabarwieniu. Takie bataty zawierają najwięcej substancji odżywczych i mają słodki smak.

W jaki sposób należy przechowywać bataty?

Tylko nie w lodówce! Jeżeli jest coś, czego słodkie bulwy ze słonecznego południa nie cierpią, to jest to z pewnością przeszywające zimno. Pod jego wpływem ziemniaki twardnieją od środka.

Optymalne miejsce do przechowywania batatów powinno być chłodne i suche. Do tego celu doskonale nadaje się piwnica.

Süßkartoffel Schweden/Dänemark

Czy wiesz, że...?

  • Najlepszy smak bataty uzyskują po 1 do 2 tygodni od dnia zakupu.
  • W celu uniknięcia brązowawych przebarwień przy obieraniu myj ziemniaki pod zimną wodą.
  • Gotuj bataty w skórce – w ten sposób zachowasz ich niemalże wszystkie substancje odżywcze.
  • Gotowane bataty można śmiało zamrozić. Po prostu obwiń nieobrane ziemniaki aluminiową folią, włóż do worka na mrożonki, a następnie do zamrażarki.

Proste przygotowanie

Bataty pasują praktycznie do wszystkiego. Możesz je użyć jako przystawki do wieprzowiny, drobiu, wołowiny, baraniny i innych mięs. Doskonale nadają się do dań jednogarnkowych, zup i sałatek. Możesz z nich przyrządzić chleb, ciasto, torty, a nawet budynie. W przeciwieństwie do zwykłych ziemniaków bataty świetnie smakują również na surowo!

Słodka bulwa szczególnie dobrze komponuje się z następującymi dodatkami: sok z pomarańczy i starta skórka z pomarańczy, rum, burbon, imbir, brązowy cukier, syrop, rodzynki, pekany i koryntki.

Süßkartoffel Schweden/Dänemark

Pieczenie

Nakłute widelcem bataty umieść w piecu i opiekaj w całości w temperaturze 200 do 220° C do momentu, aż staną się miękkie.

Gotowanie na parze

Gotuj nieobrane bataty na parze przez 40 do 50 minut. Obrane i pokrojone bataty są gotowe w około 30 minut.

Gotowanie

Zależnie od wielkości gotuj w osolonej wodzie niepokrojone i obrane bataty przez 35 do 45 minut.

Kuchenka mikrofalowa

Nieobrane i niepokrojone bataty nakłuj widelcem, a następnie umieść w kuchence na 4 do 6 minut na najwyższym ustawieniu mocy.

Smażenie w oleju

Gotuj bataty przez 10 minut, następnie obierz je i pokrój w paski. Smaż w gorącym oleju na złoty kolor. Podawaj z solą i pieprzem.

Na surowo

Pokrój bataty w kostkę i podawaj z musem jabłkowym lub sosem jogurtowym.